1) شن ‌بازی

وسایل مورد نیاز:جعبه شن یا رفتن به کنار ساحل

روش انجام کار:کودک دست‌هایش را داخل شن فرو می‌کند.وقتی خوب دست‌هایش پوشیده شد،از او بخواهید سعی کند تا انگشتان دو دستش از زیر شن‌ها همدیگر را بگیرند.همچنین از او بخواهید تا دست‌هایش را در زیر شن‌ها تکان بدهد.در مرحله بعد می‌توانید روی پاهای او را هم شن بریزید و همین فعالیت را با پاهایش انجام دهید.
 

2)اتوبوس،کشتی یا قطار

روش انجام کار:ممکن است برای عبور و مرور در شهر از یک وسیله نقلیه خاص استفاده کنید و از شیوه‌های دیگر استفاده نکنید.برای نمونه ممکن است با وسیله نقلیه شخصی به عبور و مرور بپردازید.اگر چنین است،یک روز به همراه کودک‌تان از وسایلی که معمولا از آنها استفاده نمی‌کنید (مثلا اتوبوس‌های عمومی‌یا مینی‌بوس) استفاده کنید و گشتی در شهر بزنید. مطمئنا کودک‌تان از این سفر لذت بسیاری خواهد برد و سفر فوق برای هر دوی شما آموزش پرباری خواهد بود. 
 

3)ورزش کردن به همراه شعر خواندن

روش انجام کار:یک شعر جالب انتخاب کنید.آن را با صدای بلند بخوانید.هر شعری برای خود حرکت، آهنگ،ریتم و احساس دارد.در هر حال با کودک خود هنگام خواندن اشعار،حرکات جالبی به تناسب شعر انجام دهید.
 

4)افکار روشن

روش انجام کار:با کودک تان دراز بکشید و چشم‌هایتان را ببندید و به آرامی‌ صحبت کنید.بگویید که ما هر دو در سایه دراز کشیده‌ایم.سایه‌ای که خیلی دلپذیر است.نفس عمیق بکشید و احساس کنید در آرامش کامل هستید.تمام ناراحتی‌ها و غم و غصه‌هایتان را بیرون بریزید.نفس کشیدن را با خوشحالی ادامه دهید.نفس کشیدن و به ذهن آوردن افکار،احساسات خالص و بدون غم و غصه،افکار و احساسات ناخوشایند را از ذهن تان بیرون می‌کند و باعث می‌شود مملو از احساس شادکامی ‌شوید.به این ترتیب،شما و فرزندتان،احساس نزدیکی بیشتری با هم خواهید کرد.

5)بریدن و چسباندن گل‌ها

وسایل مورد نیاز:گل‌های تازه،کتاب سنگین،مقوا،چسب،پلاستیک نازک سفید رنگ یا کاغذ سلفون، قیچی،روزنامه.

روش انجام کار:کتاب را باز کنید و گل‌ها را لای روزنامه،بین صفحه‌های کتاب قرار دهید.همه گل‌ها را به همین صورت بین صفحه‌های کتاب جای دهید.کتاب را ببندید و چند روز صبر کنید.وقتی گل‌ها خشک شدند،آنها را با دقت بردارید.پلاستیک را دو سانت بزرگ‌تر از مقوا ببرید.حالا گل‌ها را روی مقوا بچسبانید و روی آن با پلاستیک بپوشایند و دور آن را چسب بزنید.قسمت‌های تا خورده و گوشه را صاف کنید تا گل‌ها به حالت طبیعی خود روی تابلو بمانند.

 

6)ابزار ساده‌ای برای تولید صدا و ریتم

وسایل مورد نیاز:بطری‌های پلاستیکی گردن باریک،برنج،لوبیا،ارزن،ماکارونی،نوار چسب.

روش انجام کار:بطری‌ها را پر از برنج،لوبیا،ماکارونی و ارزن کنید.در آنها را محکم با نوار چسب ببندید. با نوار چسب برایشان دستگیره بسازید.بهتر است برای هر کودک دو عدد از آنها تهیه کنید.حال اجازه دهید کودکان آنها را به دست بگیرند و تشویق‌شان کنید تا با تکان دادن و به هم زدن دست‌ها صدا تولید کنند.می‌توانید با پخش یک موزیک مفرح از کودکان بخواهید تا با تکان دادن بطری‌ها صدا تولید کنند و همراه آن حرکت کنند.
 

بازی هایی برای افزایش خلاقیت کودکان

خلاقیت کودکان

بازی های خلاق آن دسته از بازی های هستند که کودکان اگر به حال خود رها شوند به کرات انجام می دهند.

بازی های خلاق بسیاری وجود دارند که می توانید با تقویت و تشویق کودکان، میزان آنها را افزایش دهید.

همه کودکان اگر به آنها فرصتی داده شود خلاق بودن را دوست دارند، چه نقاشی و ترسیم و کاردستی باشد، چه بازی های وانمودی و نقش بازی.

فواید رشدی زیادی ناشی از بازی های خلاقانه بود دارند، بنابراین چرا به بهتر شدن آنها کمک نکنیم؟!

فواید بازی های خلاق کدامند؟

در حالیکه اکثر والدین ترجیح می دهند بچه ها بازی های خلاق و بهم ریختن اسباب بازی ها را در مهد و مدرسه انجام دهند، باید بدانند که کودکان از بازی های آزاد و خلاق در خانه سود بیشتری می برند.

هم چنین، ایجاد علاقه به بازی های خلاق و فرآیند خلاقیت کودک شما را در آینده کاری فردی خلاق خواهد کرد.

در واقع تفکر و حل مسئله خلاق در حال حاضر به عنوان یکی از مهارتهای مهمی شناخته می شوند که کارفرماها به دنبال آنها هستند.

مدارس این مسئله را می دانند و سعی دارند تا حدودی آن را در برنامه درسی خود جای دهند.

اما تقویت آن را تا هنگام مدرسه رفتن کودک به تعویق نیندازید.

تمرین این مهارت ها را در خانه شروع کنید، و کودک را برای یک شروع احتمالی خوب در آینده آماده کنید.
 

فواید هوشی و ذهنی

بازی های خلاقانه به رشد مهارت های ریاضی پایه از جمله هندسه در سنین پایین کمک می کند (مثل اندازه و شکل)، اندازه گیری و طبقه بندی.

هم چنین، هنگامی که کودک سعی دارد آنچه در سرش است را به روی کاغذ بیاورد، مقدار زیادی از مهارت های حل مسئله و تمرکز را به کار می گیرد.

در سالهای پایین، کودک از خود سوال های پایه و ساده را می پرسد، مثل اینکه آیا این چسب به اندازه کافی قوی هست یا خیر، یا اینکه چجوری رنگ کنم که بیرون نزند، در فرآیند حل این مسائل آنها در مورد فرآیند تفکر خلاقانه یاد می گیرند.

همچنان که کودکان بزرگتر می شوند، هنرها و کاردستی های مختلف مهارت های تفکر پیچیده تر را نیازمند می شوند، و بسیاری از فعالیت ها نیازمند شناخت مفاهیم علمی پایه هستند تا قابل اجرا شوند.

کارهایی مثل ترکیب کردن رنگهای خاص یا ایجاد الگوهای موزاییکی جدید جزو فعالیت های خلاقانه هستند، اما بدون یک مولفه ذهنی خلاقیت ضعیف خواهد شد.

از آنجایی که کودک این مهارت ها را در یک محیط خلاق یاد می گیرد، می تواند آنها را به محیط های دیگر نیز انتقال دهد.

فواید فیزیکی و جسمی

نقاشی کردن، رنگ آمیزی، بریدن و چسباندن کاغذ همگی به بهبود مهارت های حرکتی ظریف کمک کرده، و در مقابل فرد را برای مهارتهای نوشتن در دوران مدرسه آماده می کنند.

کودکان با مداد در دست متولد می شوند، بنابراین زمان می برد تا مهارت های لازم برای انجام یک کار را بیاموزد.

بازی خلاقانه به رشد این مهارت ها کمک می کند.

به یاد داشته باشید که توانایی نوشتن در کودک شما بازنمایی یک نقطه عطف بزرگ در رشد فیزیکی اوست.

همچنین حواستان باشد کودک دوره قبلی را پشت سر گذاشته است و تا همین یکی دو سال پیش حتی نمی توانست مداد را بخوبی دست بگیرد یا چیزی روی کاغذ بکشد. بنابراین چه پیشرفت سریعی داشته است و این باور نکردنیست.

برای عملی کردن این کار، سعی کنید به کودک کمک کنید تا مداد شمعی را بین دو دوستش بگیرد.

قدرت و هماهنگی بین مهارت های ظریف نیاز است، و برای کودکان زمان می برد تا اینها را یاد بگیرد.

حتی خط کشیدن اولیه نیز یک نقطه عطف است. هم چنان که کودک بزرگتر می شود، فعالیت های خلاقانه به آنها کمک خواهد کرد که مهارت های ظریف حرکتی را رشد دهند، هم چنین هماهنگی بین چشم و دست را بهبود ببخشند.
 

فواید هیجانی و اجتماعی

واضح است و اصلا عجیب نیست که فعالیت های خلاقانه روزنه ی مثبتی را برای کودکان فراهم می کنند (هم چنین بزرگسالان) تا هیجانات خود را ابراز کنند و این مسئله در سنین خیلی پایین شروع می شود.

فراهم کردن لوازم در دسترس برای کودک خود، به این معناست که ابراز خلاقانه به اندازه مسواک زدن عادی است.

با بزرگ شدن کودک، هنر و کاردستی روشی برای اجتماعی شدن با دیگران را برای کودک فراهم می کند.

به جای فقط در کنار هم بودن، بچه ها می توانند با هم کار دستی بسازند و یا چیز جدیدی ابداع کنند.

مهارت های ارتباطی

بازی خلاقانه روشی فوق العاده برای بهبود مهارت های ارتباطی در محیطی شاد و حمایتی می باشد.

زمانی که کودکان با مواد انتخابی خود درگیر می شوند درمی یابید که در مورد آنچه در حال وقوع است با خود حرف می زنند.

در مقابل این کار باعث بهبود مهارت های کلامی و رشد تصویر سازی می شود.
 

بازی هایی برای افزایش خلاقیت کودکان

چه لوازمی برای بازی خلاقانه لازم هستند؟

برای تقویت بازی های خلاق در کودک لازم نیست که لوازم گران قیمت خریداری کنید، بلکه مهم است که برخی لوازم در دسترس را برای او فراهم کنید.

چیزهایی مثل مداد رنگی ها، لوازم نقاشی، کاغذ زنگی، قیچی و چسب لوازم پایه برای این کار هستند، اما علاوه بر اینها بسیاری لوازم دیگر هستند که می توانید مورد استفاده قرار دهید.

فروشگاه های لوازم التحریر، دانشکده ها و فروشگاه های اسباب بازی آموزشی خوب همه می توانند لوازم هنری متنوعی را در اختیار شما قرار دهند، و این شگفت آور است که کودکان با استفاده از مواد روزمره در اطراف شما می توانند خلاقیت را تمرین کنند.
 

برخی از اقلام و لوازم که می توانید برای کودک خود فراهم کنید در زیر لیست شده اند:

 
  1. مداد رنگی – مومی ، پلاستیک و روغن
  2. رنگها – آب ، اکریلیک
  3. رنگ های پودری
  4. مدادهای رنگی و قلمهای نمدی
  5. برس و اسفنج
  6. الگوهایی برای رس و خمیر بازی
  7. تجهیزات چاپخانه و پرینت کردن
  8. قیچی
  9. تمبر و پانچ
  10. کاغذ و مقوا
  11. مواد کلاژ
  12. چسب مایع و نوار چسب
  13. کیت های صنایع دستی
  14. قالب و قاب
  15. پیش بندها و لوازم جانبی
  16. روبان
  17. قطعات بزرگی از مواد برای بازی های وانمودی
  18. دکمه های زنگی لباس
  19. چوب بستنی
  20. ظروف یک بار مصرف

بالاتر از همه اینها، به کودک خود زمان و فضا دهید تا کارهای خلاقانه انجام دهد.

جعبه ای پر از اشکال ریز و درشت دم دستی نگه دارید، و سعی کنید در مورد بهم ریخته شدن خانه استرس کمتری داشته باشید.

بازی های خلاقانه تنها بازی های ازاد برای سرگرمی نیستند، همانطور که گفته شد به رشد ذهنی، فیزیکی و اجتماعی کودک شما کمک می کند و بالاتر از همه او را برای یک زندگی خلاق در آینده آماده می سازد.
 

معرفی ۶ بازی‌ متنوع برای همه سنین کودکی

«راضیه قلی‌‎زاده»، یک معلم و مامان پرشور و هیجان است که کلی بازی خوب و دوست‌داشتنی بلد است و همه بازی‏‎هایی را که می‎شناسد در یک صفحه اینستاگرامی به دیگران آموزش می‏‎دهد. از ایشان برای معرفی بهترین بازی‌های دوران کودکی کمک خواستیم و آن چه در ادامه می‌خوانید با کمک ایشان انتخاب و معرفی کرده‌ایم.
 

اسم بازی: مجسمه‎سازی با خمیر خانگی


گروه سنی: ۳+
هدف بازی: اعتماد به‌نفس، شناخت نقاط ضعف‌
ابزار مورد استفاده: آرد، نمک، رنگ خوراکی، کمی روغن و آب

نحوه انجام: می‌توانید یک فنجان آرد، یک سوم فنجان آب و یک دوم فنجان نمک و کمی روغن را با هم مخلوط کنید و خوب هم بزنید. در صورت لزوم آب یا آرد به میزان کم اضافه کنید تا غلظت آن طوری شود که به ‎راحتی بتوان اشکال مختلفی ساخت و به دست هم نچسبد. با استفاده از این خمیر، بچه‌ها می‌توانند به‎ راحتی بازی کنند و شکل‌های مورد علاقه‌شان را بسازند. در خور ذکر است برای بچه‌های هفت سال به بالا خمیر می‌تواند بی‌رنگ باشد تا پس از خشک‌ شدن از آن‌ها بخواهید اثر خود را به‌دلخواه رنگ‌کنند.



اسم بازی: بازی میخ و نخ


گروه سنی: از ۳ تا ۱۳ سال
هدف بازی: درک بُعد و فضا، تحریک هوش هندسی و ریاضی
ابزار مورد استفاده: تعدادی میخ، یک تابلوی چوبی (یک تکه چوب برای وصل میخ‌‎ها) و کاموای رنگی

نحوه انجام: برای ساخت تابلوی میخ و نخ، مقداری میخ در فاصله‏های مشخص روی تابلوی چوبی بزنید، هرچه تعداد میخ‎ها بیشتر باشد امکان خلاقیت و نوآوری بیشتری برای فرزندتان فراهم می‎‏شود. از کودک تان بخواهید با کامواهای رنگی و پیچاندن آن‌ها دور میخ‎‏ها، شکل‎های ذهنی مختلفش را روی تابلو پیاده کند. در خور ذکر است که برای کودکان کمتر از هفت سال برای بی‏خطر بودن، بهتر است طرحی را روی مقوا یا کارتن با خلال دندان سوراخ کنیم و از کودک بخواهیم نخ را از میان سوراخ‌ها رد کند و تصویری را که از قبل روی مقوا کشیده‎ایم ،کامل کند. 

اسم بازی: نقاشی با دست و پا


گروه سنی: ۳+ سال
هدف بازی: شناخت بدن، برقراری ارتباط با رنگ‌ها، تقویت هماهنگی چشم و دست،
ابزار مورد استفاده: آبرنگ یا رنگ‌خوراکی، قلم‌مو، کاغذ بزرگ و یک لیوان آب

نحوه انجام: نقاشی کردن با پا یا دست، شاید کار ساده‎ای به‎‌نظر برسد اما زمانی‎که کودک شما متوجه می‏‎شود پا و دستش می‎تواند زمینه‌ای برای تبدیل شدن به شی‌ء دیگر شود، کلی به‎ وجد خواهد آمد. برای این کار کودک را در مکانی که بتواند آزادانه نقاشی کند، قرار دهید و از کودک بخواهید بنشیند و با پا، دست یا انگشتانش طرحی روی کاغذ بیندازد و در نهایت آن نقش را به شکل دلخواهش دربیاورد.
 

اسم بازی: بازی‌های قلم و خودکاری


گروه سنی: ۶ +
هدف بازی: افزایش هوش فضایی
ابزار مورد استفاده: کاغذ، مداد و پاک کن

نحوه انجام: چند نمونه بازی با قلم و خودکار وجود دارد که می‎توانید در خانه، با کودک دلبندتان انجام دهید. یک مربع ۶ در ۶ شامل نقاط در یک صفحه ایجاد کنید. به نوبت هرکس نقاط را با یک خط به‎هم وصل کند. شما می‎‏توانید تنها دو نقطه در یک زمان به‎‏هم وصل کنید. اگر خط شما یکی از مربع‎‏ها را تکمیل کند، شما ابتدای اسم خودتان را داخل آن مربع بنویسید. فرد با بیشترین تعداد مربع‏ها برنده می‎‏شود. هنگامی‎که کودک در بازی مسلط شد، این بار بازی را با نقطه‏های بیشتر شروع کنید.
 

اسم بازی: فیلم بسازید!


گروه سنی: ۷+
هدف بازی: اعتماد به‌نفس و تفکر انتزاعی
ابزار مورد استفاده: دوربین کوچک فیلم‎سازی یا گوشی، تعدادی وسیله برای ساخت دکور

نحوه انجام: شخصیت‌های داستان می‌توانند عروسک‌های فرزندتان یا نقاشی‌هایی که کشیده ‌است و دور آن را بریده‌اید، باشند. اگر نمایش عروسکی را کمی شاد و خنده‌دار اجرا کنید، نکات آموزشی داستان بیشتر در ذهن بچه‌ها می‌ماند. پیشنهاد ما نصب اپلیکیشن «استاپ موشن» است. نکته مهم این که جای دوربین به هیچ عنوان تغییر نکند.
 

اسم بازی: حلقه حسی


گروه سنی: زیر یک سال
هدف بازی: تحریک حواس، کشف، افزایش توجه و هوش
ابزار مورد استفاده: حلقه و مقداری پارچه با جنس و بافت‎‌های مختلف

نحوه انجام: برای ساخت این حلقه می‎توانید از حلقه هولاهوپ، شیلنگ تمیز، مقوا، پارچه یا عایق لوله پلی‎اتیلن که در مغازه‎های ابزار فروشی موجود است، استفاده کنید. اندازه قطر حلقه باید طوری باشد که کودک داخل آن به‌‎ راحتی حرکت کند. حالا پارچه و روبان در جنس و بافت‎های مختلف را مانند شکل، دورتا دور حلقه گره بزنید. با ساخت این حلقه زمینه‎ای برای تجربه‌های غنی لمسی کودکان فراهم می‎کنید. توجه داشته باشید بهداشت و ایمن بودن وسایل را در نظر بگیرید، این وسیله را به‎گونه‎ای طراحی کنید که امکان کندن و بلعیدن توسط نوزاد پیش‏بینی شده باشد. ساخت این وسیله مزیت دیگری هم دارد، نوزاد هنگام بازی با آن روی شکم خود می‎خوابد. این حرکت باعث می‏شود ماهیچه‎های گردن او تقویت شود و به او در نشستن، خزیدن و راه رفتن در مراحل بعدی رشد کمک خواهد کرد.


منبع: سایت سیمرغ
سایت کودکانه
سایت انا